yandex

Datça Palamutbükü Canözüm Apart

Mavi ve Yeşilin buluşma noktası: "Palamutbükü "

Palamutbükü

PALAMUTBÜKÜ HAKKINDA BİLGİLER

Palamutbükü sakin ve huzurlu bir ortamda tatil yapmayı planlayanlar için harika bir yer. Badem ağaçları, tertemiz denizi ile plajı ve plaj çevresinde yer alan konaklama imkanları ile tercih edilen bir bölge. Güzel koylarıyla doğal güzellikleriyle dikkat çeken Muğla'nın Datça ilçesinin en cezbedici koylarından birisi. Gece saatlerinde gökyüzünü süsleyen yıldızları mutlaka görmelisiniz. Huzur dolu bu yer turistleri kendine çekiyor. Palamutbükü plajı masmavi berrak özellikleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan bir yerdir. Palamutbükü bir kez geleni tekrar kendine getirecek kadar çekici bir yer.

Dinlendirici atmosfer, masmavi deniz ve sakin köy hayatı Palamutbükü’nü tarif edebilecek özelliklerdendir. Denizin temizliği ve berraklığı sizi akvaryumda hissettirebilir. Akvaryum gibi berrak deniz suyu ve uzun sahil şeridi Palamutbükü’nü tatilciler için ideal bir nokta kılmaktadır. Palamutbükü doğal güzelliklerin içinde yer almasının yanı sıra antik kalıntılara da yakın bir konumda bulunmaktadır. Yazın en sıcak günlerinde bile serin ve bol oksijenli olabilen bu bölgede, içeceğinizi yudumlayarak manzaranın keyfini çıkarabilir ve denize girip unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Bu güzel sevimli Ege köyünde doğal bal ve diğer kahvaltılıkların tadına bayılacaksınız. Zeytin ve badem yetiştiriciliğinin yapıldığı bu köylerin sakinleri ise oldukça güler yüzlüdür.

Palamutbükü’ne gelenler bu denizi ve burada yaşadıklarını unutamıyorlar, ılgın ağaçlarının gölgesinde yemeğini yiyip, içeceklerini içenler bu anıları unutamazlar. Yazın en sıcak anında bile serin, bol oksijenli bir havası var, yazın bunaltıcı sıcağını hissetmezsiniz. Palamutbükü sonbahar aylarında da çok güzel ve sakin, sessiz bir tatil arzu edenler bu aylarda Palamutbükü’ne geliyorlar.

Dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip Datça Yarımadası’nın uç taraflarında bulunan Palamutbükü, doğa ile iç içe, berrak denizi ve geniş sahili ile huzurlu bir tatil arayanların konaklayabileceği mükemmel bir yer.

Palamutbükü Hakkında Bilgiler


Palamutbükü Hakkında Bilgiler
Palamutbükü Liman

LİMAN

Palamutbükü Limanı'nı en az plajları kadar güzel bir tablodur. Pek çok teknenin ve kayıkların sıralandığı bu limanın asıl sahipleri ise kuşkusuz balıkçılardır. Hafta sonu Palamutbükü Limanı'nın ziyaretçileri Datçalılardır. Liman kıyısı boyunca bahar mevsiminin en güzel renklerini ılgın ağaçlarının çiçekleri oluşturur. Palamutbükü limanı korunaklı bir liman, yaz ve kış birçok gezi teknesi, yatlar, kotralar bu limana uğruyor. Yatla gelenler için iyi bir konaklama alanı olabilir. Ayrıca liman sayesinde bölgede yapılan tekne turlarına da buradan katılabilirsiniz.

PALAMUTBÜKÜ PLAJI VE SAHİLİ

Palamutbükü Plajı ise denizin ve güneşin tadını çıkarmak, şirin mekânlarında vakit geçirmek ve sakin atmosferinde dinlenmek için tercih edilmektedir. Plaj, halen doğallığını koruyan bir yerdir. Masmavi deniz, ziyaretçilerin aklında silinmez bir hatıra bırakmaktadır.

Palamutbükü Datça’nın en büyük koylarından, dolayısıyla uzun bir sahili var, sahili bazı kısımlarda kum, bazı kısımlarda yassı çakıllardan meydana gelmektedir. Palamutbükü’ne gelenler bu denizi unutamazlar. Palamutbükü plajı ortalama bir genişlikte, şezlong, şemsiye ve duş imkanları bulunan harika bir plaj. Palamutbükü’nde kıyı boyunca kafe, restoran, çay bahçeleri yer almaktadır. Kıyıya şezlonglarını koymuş bu işletmelerin önünden denize girilebilmektedir. Plajda yer alan şezlonglar oradaki işletmelere aitler. Konaklama yaptığınız işletmeniz yoksa bile orada yer alan kafelerin şezlonglarını kullanabilirsiniz. Ücret konusunda ise işletmede (kafe veya restoran) belli bir limitte harcama yapmanız durumunda şezlonglar ücretsiz olarak kullanılabiliyorsunuz. Palamutbükü’nün bu kadar sevilmesinde insanının da büyük rolü var, misafirperver sıcak kanlı insanlar, turistik tesislerin ve işletmelerin birçoğu aile işletmesi.

Denizi oldukça temiz ve bu yüzden deniz gözlüklerinizi yanınızda getirmeyi unutmayın.

Palamutbükü Plajı Ve Sahili

Palamutbükü Plajı Ve Sahili
Palamutbükü Haritası

PALAMUTBÜKÜ NEREDE?

Palamutbükü, Muğla ilinin Datça yarımadasında yer almaktadır. Datça merkezine 26 km uzaklıkta yarımadanın Akdeniz’e bakan kısmında maviyle yeşilin kucaklaştığı bir koydur. Hayıtbükü , Ovabükü , Palamutbükü koyların sonuncusu , maviyle yeşilin kucaklaştığı bir turistik merkez. Yaka ve Cumalı köylerinin sınırları içinde bulunur. Büyük bir kısmı Yaka Köyü muhtarlığına bağlı, liman kısmı da Cumalı köyü sınırları içindedir. Marmaris’e 90 km uzaklıktadır. Muğla şehir merkezine ise 152 km uzaklıkta yer alır.

NE YENİR?

Datça Bademi

Bölgenin yerel lezzetleri arasında burada yetişen badem ön plana çıkıyor. Türkiye’nin en güzel ve lezzetli bademi Datça’da yetişir. Nurlu’su, Ak’ı, Kababağ’ı, Dedebağ’ı, Sıra’sı ve Diş’iyle çeşit çeşittir. En kalitelisi nurlu, en kolay yeneni ise kabuğu ince,dişle kırılabileni dişli bademdir. Badem’in dış kabukları yeşil ve taze iken yenilenine Çağla denir. Şubat-Nisan arası çıkar. Meyhanelerde gezgin satıcıların tepsiler içinde buza yatırarak sattıkları iç badem Mayıs-Haziran aylarında içi olgunlaşmış bademin kabuğundan çıkarılmasıyla elde edilir. Temmuz – Ağustos aylarında ağacında dış kabukları açıldıktan sonra toplanan, güneşte kurutulup kabuklarıyla ya da kırılarak içi satılana da badem ya da kuru badem denir.

Pek çok farklı lezzette badem kullanılmış.

Datçalılar kuru incirin içine bir ya da iki adet badem koyup fırınlıyor, adına bademli incir diyorlar ya da balla karıştırarak kavanozlarda ballı badem diye de sürüyorlar pazara.

Bademli lezzetlerden bademli kıymalı börek, bademli kabak gibi yiyecekleri deneyebilirsiniz. Sahilde yer alan restoran ve kafeler bu lezzetleri uygun fiyatlar ile sunuyorlar.

Zeytin

Zeytin ilçenin bitki örtüsünün önemli bir kısmını oluşturuyor. Elde edilin zeytinden salamura zeytin yapılıyor ve yağ çıkartılıyor.

Kekik

Doğada kendiliğinden yetişen otlardan en yararlısından birisi de kekik. Yarımada üzerinde yetişen birçok çeşidi var. Tatları ile kokuları da farklı oluyor; mor kekik, peynir kekiği, incir kekiği, kara kekik, kadife kekik ve diğer çeşitleri. Yemeklerde kullanılan kekik ile çayı yapılan kekik aynı değil.

Kekik Balı

Gelişmiş olan arıcılık, ilçenin önemli gelir kaynaklarından. Çam balı, harnup balı, kekik balı ve çiçek balı başlıca bal türleri olup, özellikle kekik balı en değerlisi olarak kabul görüyor. Özellikle Tatilinizin sonunda Datça’dan ayrılırken, badem ve bal çeşitlerinden, sevdiklerinize götürebilirsiniz.

Yeme-İçme

Datça’nın biraz toprağa biraz denize bağlı bir mutfak kültürü var. Sofraların olmazsa olmazı badem. Denizi, sürü balıkları vermiyor ama çok lezzetli balıkları var.

Datça’nın geleneksel sayılabilecek yemekleri arasında keşkek ön sıradadır. Yaprak sarma, kısır geleneksel düğün sofralarında yerini alır mutlaka. İlginç adlarıyla Datça otlarıyla yapılan çaylar arasına Elmasçık, Narpız, Garağan, Sepsuyu, Karabaş, Isırgan sayılabilir. Sofraların olmazsa olmazı ise ünlü Datça bademiyle yapılan bademli incirdir.

Yöresel olarak kabak çiçeği dolması denebilir.

Kara Sokkan Balığı

Datça yöresinde sevilerek yenilen 10-15 cm küçük bir balık çeşididir. Unlandıktan sonra yağda kızartılarak salatayla servis yapılır.

Bademli Tavuk Yemeği

Derisi alınmış tavuk göğsü doğranır. Soya yağı, soya sosu, mısır nişastasıyla ve özel hazırlanmış baharatlarla karıştırılıp bekletilir. Harmanlanan tavuk yanmaz tavada çok hızlı ateşte pişirilir. Pişen ete tavadan almadan hemen önce bal ve badem konulur. Servis ise zevke göre marul üzeri veya pilav üzeri yapılır.

Damat Tatlısı (Saraylı)

Baklavaya çok benzeyen Damat Tatlısı (Saraylı) Muğla'da Saraylı adı ile meşhurken, Datça'da Damat Tatlısı olarak ününü korumaktadır. Genellikle içine ceviz konur ancak Datça'da ceviz yerine badem tercih edilir.

Badem

Kabak Çiçeği

Kara Sokkan

Damat Tatlısı

Bademli Tavuk Yemeği
Palamutbükü Ulaşım

PALAMUTBÜKÜ’NE KARA YOLU İLE ULAŞIM

İstanbul’dan yaklaşık 13 saatte, Yalova, Bursa, Susurluk, Salihli, Nazilli, Muğla ve Marmaris üzerinden Datça’ya ulaşabilirsiniz.

Ankara’dan, Afyon, Denizli, Muğla ve Marmaris üzerinden yaklaşık 12 saatte Datça’ya ulaşım mümkün.

İzmir’den Palamutbükü’ne ulaşım için İzmir-Aydın Otoyolu üzerinden Muğla, Marmaris ve Datça yolunu kullanmanız gerekiyor. 350 km’lik yol yaklaşık 5 saat sürüyor.

Marmaris Yolu’ndan Datça’ya gelirken, Dörtyol Mevkii’nde Reşadiye Mahallesi kavşağından Knidos tabelası yönünde sağ taraftan yola devam ediyorsunuz Datça sanayisini biraz geçince Karaköy’e ayrılan yol kavşağına geliyorsunuz, burada tabelalar da görülüyor, sol taraftaki yola giriyorsunuz. Bu yolda 7-8 km kadar gittikten sonra karşınıza bir kavşak daha çıkacak, sol taraftaki yol Mesudiye’ye sağ tarafta yokuş yukarı giden yol Knidos’a giden yoldur. Bundan sonra Yaka köyüne kadar bir yere sapmadan gidiyorsunuz. Yaka köy camisinin yanından sola sapan yola giriliyor, burada Palamutbükü yazan tabela da var, Palamutbükü buradan 3 km mesafede.

Palamutbükü’ne ulaşım için otobüs tercih ederseniz, önce Datça’ya gelip buradan Palamutbüküne ulaşmanız gerekiyor. Türkiye’nin pek çok kentinden direkt Datça’ya direkt seferler düzenleyen otobüs firmaları bulunuyor. Bunlardan birini tercih edip Datça’da indiğinizde, yaz sezonunda Datça’dan Palamutbükü’ne ve Palamutbükü’nden Datça’ya hemen her saat başı dolmuşlar hareket ediyor. Palamutbükü’ne merkezden hareket eden şehir içi ulaşım seçenekleriyle ortalama 45 dakikada varılabiliyor.

Palamutbükü minibüsleri güzergâh olarak; Sındı, Yaka, Kumyer, Palamutbükü, Çeşmeköy, Cumalı, Yazıköy, Belen’e uğramaktalar, Knidos yolcusu için Belen’den Knidos’a geçiliyor. Palamutbükü minibüsleri Datça garajına uğruyor.

PALAMUTBÜKÜ’NE HAVA YOLU İLE ULAŞIM

Palamutbükü’ne gitmek için Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Datça, Dalaman Havaalanı'na 180 km, Bodrum Havaalanı'na ise 90 km uzaklıkta. Dalaman Havalimanı'ndan Marmaris'e kadar transfer ve servis hizmetleri bulunuyor. Bodrum Havalimanı'ndan ise feribot seferleriyle Datça'ya ulaşılabilir. Feribot ve deniz otobüs servisi mayıs ayında başlayıp, eylül sonuna kadar devam ediyor. Feribot hareket saatleri ise yaz sezonunda her gün 09.00-17.00 saatleri arasında olmak üzere, yine her gün aynı saatlerde Bodrum ve Datça Körmen Limanı’ndan da hareket ediyor.

Dalaman’a inince HAVAŞ ile Marmaris’e geçilir. Marmaris’ten Datça minibüslerini kullanarak 1.5 saatte Datça’ya ulaşılır. Bu minibüslerin son çalışma saatleri 22.00’dir. Datça merkezinden ise Palamutbükü 40 dakika sürmektedir. Dalaman’dan direkt Palamutbükü’ne taksi, kiralık araç veya taşıma şirketleri ile anlaşarak da ulaşabilirsiniz.

Palamutbükü Hava Yolu İle Ulaşım
Knidos

Knidos

Akvaryum

Akvaryum

PALAMUTBÜKÜ NERELER GEZİLİR?

Datça'nın tertemiz suları bulunan çoğu sakin ve sessiz olan Palamutbükü koyu ile yakın diğer koylarında serinleyip, güneşlenmek.

Mesudiye ile Palamutbükü arasındaki yol enfes manzaralar sunuyor. Hayıtbükü, Ovabükü ve çevresi gezilebilir.

Bir başka görülecek yer ise Knidos Antik Kenti. Knidos Antik Şehri, bir yanı Ege’ye diğer yanı Akdeniz’e bakması ile gerçekten muhteşem bir konuma sahip. Şehir, Datça Yarımadası’nın en ucunda Ege ile Akdeniz’in birleştiği noktada, Tekir Burnu üzerine kurulmuş. Ama maalesef antik şehrin kalıntılarının birçoğu yurtdışına kaçırıldığından amfi tiyatro dışında çok da bir şey göremiyorsunuz. Antik kent yaklaşık 15 km uzaklıkta yer alıyor. Knidos Antik Kenti, Datça Yarımadası'nın en uç kısmında bulunan Ege ve Akdeniz'i ayıran noktada bulunan bir antik şehirdir. Knidos’un biri 20.000 diğeri 5.000 kapasiteli iki tiyatrosu var. Güneyde, ticari limanın yakınındaki küçük olanı. Akropoldeki büyük tiyatro ise, taşları ve mermerleri 19. yüzyılda gemilerle götürüldüğü için bugüne ulaşamamış. Kentte yapılan kurtarma kazılarından buluntular ören yerindeki küçük müzede sergileniyor. Müze kart geçerli ve ücretsiz. Yazın, Datça’dan veya Palamutbükü’nden tekne turları var.

Tekne turlarına katılabilirsiniz. Tekne ile koyları (Kargı, Domuz Çukuru, Gebekum, Bencik, Palamutbükü ve Taşlık) ziyaret edip, Datça Yarımadası'nı detaylı bir şekilde gezmek.

Datça köylerini dolaşıp, bölgenin yöreye has organik lezzetlerini tadıp, eksiksiz köy kahvaltılarından yemek.

Datça merkezde bulunan Eski Datça taş evlerle çevrili dar sokaklarında gezerek, geleneksel Ege mimarisini yakından incelemek.

Bir de plajın Akvaryum Koyu vardır. Akvaryum Plajının da çok güzel olduğunu hatırlatalım. Palamutbükü gezilecek yerler arasında sahilin hemen yakınında yer alan Akçabük ile Palamutbükü arasında kalan Akvaryum Koyu bulunuyor. Bu harika yerde denize girmenin ayrıcalığını yaşarken bir yandan da birkaç balık çeşidine rastlamanız mümkün. Akvaryum Koyu net şekilde içindeki balıkları gösteren tıpkı akvaryum şeklinde olan bir doğa harikasıdır. Doğanın sunduğu bir güzellik olan Akvaryum koyunda balıklarla birlikte yüzebilirsiniz. Palamutbükü limanı ile teknelere binerek koyu detaylı şekilde gezebilirsiniz.

Bodrum Yarımadası ve Gökova körfezi, Knidos Antik Kenti tepelerini gören etrafınızda Ege denizinin tüm güzelliği görebileceğiniz Yassı Tepe'yi ziyaret etmelisiniz. Yassı Tepe güneşin batışının izlenebileceği muhteşem bir noktadır. Gelenleri manzarasıyla kendine hayran bırakan Yassı Tepe'de seyahatinizin bir durak noktası olmayı hak ediyor.

Copyright © 2019. All rights reseved Site: By Crew Özer